Ένας νέος αναρριχητικός παράδεισος άρχισε να δημιουργείται στο νομό Λακωνίας και συγκεκριμένα στο Καβομαλλιά ή Ακρωτήριο Μαλέα για το οποίο τόσα έγραψαν ιστορικοί και λογοτέχνες. Στην αρχαιότητα ο Μαλέας ήταν σημαντικό ναυτικό πέρασμα που προκαλούσε το φόβο σε όσους ναυτικούς αναγκάζονταν να το περάσουν. Ο Καβομαλιάς ανήκει στην ευρύτερη περιοχή Βάτικα, τα οποία πήραν την ονομασία τους από την αρχαία πόλη Βοιές.

Το ενδιαφέρον των αναρριχητών βρίσκεται στους κάθετους βράχους που υψώνονται σε όλες τις περιοχές του Κάβο Μαλέα και για τους πεζοπόρους σε ένα δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών που προσφέρει μοναδικές εμπειρίες αφού το ένα τοπίο διαδέχεται το άλλο. Ένας σπηλαιολογικός θησαυρός κρύβεται κάτω από κάθε συστάδα βράχων έτοιμος να αποκαλυφθεί στους σπηλαιολόγους. Κι όλα αυτά περιβάλλονται από το απέραντο γαλάζιο, τις μικρές αμμώδεις παραλίες με τιρκουάζ χρώμα και την ηρεμία του χώρου.

Η πρώτη διάνοιξη έγινε στην τοποθεσία Ζόμπολο. Τα βράχια του Ζόμπολου είναι εξαιρετικής ποιότητας ασβεστόλιθος και παρουσιάζουν ανάγλυφο κατάλληλο για όλες τις βαθμολογίες. Το ανάγλυφο αποτελείται από σταλαγμιτικά, κάθετες πλάκες, σχισμές, στέγες, σπηλιές και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Προσφέρει άπειρες δυνατότητες για άνοιγμα διαδρομών αθλητικής αναρρίχησης ή παραδοσιακής μέχρι πέντε σκοινιές.

Στο πάρκο υπάρχουν πλέον διαδρομές που βρίσκονται σε τρία διαφορετικά πεδία. Το πρώτο βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Ζόμπολο (περίπου 7χλμ από την κοινότητα Αγίου Νικολάου), περιλαμβάνει 70 περίπου διαδρομές και είναι ήδη γνωστό σε πολλούς αναρριχητές. Έχει νότια έκθεση γεγονός που το καθιστά κατάλληλο για χρήση κατά τους χειμερινούς μήνες, αλλά και το καλοκαίρι νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Το βορειοανατολικό πεδίο βρίσκεται 300 μέτρα από το πρώτο και διαθέτει 34 διαδρομές. Είναι κατάλληλο για αναρρίχηση μετά τις 13:00 κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τέλος 2 χλμ περίπου βορειοανατολικά στο όρος Χιόνη δημιουργήθηκε ένα νέο πεδίο με 30 διαδρομές. Σ’αυτό μπορεί να αναρριχηθεί κανείς έως τις 14:00. Και στα τρία πεδία υπάρχουν διαδρομές με ποικιλία σε ότι αφορά το βαθμό δυσκολίας. Ειδικά για όσους αγαπούν τις προκλήσεις, στο πεδίο της Χιόνης υπάρχουν διαδρομές δύσκολες που δεν έχουν ακόμα «ελευθερωθεί». Οι περισσότερες διαδρομές έχουν ανοιχτεί από τον Δημήτρη Τιτόπουλο, που είχε και την επίβλεψη της δημιουργίας των πεδίων, αλλά και από τον Δ. Τσίτσικα, Γ. Τορέλι και άλλους γνωστούς αναρριχητές. Η ποιότητα του βράχου είναι εξαιρετική και η ασφάλιση των διαδρομών πυκνή γεγονός που καθιστά την αναρρίχηση σε αυτές απολαυστική και ασφαλή.

Ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος προσφέρει δωρεάν διαμονή και υλικά (κατόπιν συνεννόησης με τον Παναγιώτη Λιβανό) σε αναρριχητές που θέλουν ν’ανοίξουν διαδρομές στα υπάρχοντα πεδία. Για τους αναριχητές οι οποίοι απλώς θέλουν να επισκευθούν τα πεδία, τα πλησιέστερα καταλύματα βρίσκονται στην περιοχή της Νεάπολης, ενώ για φαγητό θα βρείτε πολύ ενδιαφέρουσες λύσεις στον Αγ. Νικόλαο, τον οικισμό του Προφήτη Ηλία και στην παραλία Ρισμαρί

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε επισκεφθείτε το www.kavomalias-climbing.gr, να επικοινωνήσετε με τον Δημήτρη Τιτόπουλο (6972247452), ο οποίος άνοιξε τις πρώτες διαδρομές με τους Γιώργο Κούκη και Δήμητρα Κλαουδάτου ή με τον Παναγιώτη Λιβανό (6972697754) για τη διαμονή και παραλαβή υλικών.

Οδηγίες πρόσβασης

Στον κεντρικό παραλιακό δρόμο της Νεάπολης θα συναντήσετε πινακίδα προς Αγ. Νικόλαο-Βελανίδια και μετά από 7 χλμ. θα βρεθείτε στο χωριό του Αγ. Νικολάου. Στην είσοδο του χωριού θα ακολουθήσετε κατεύθυνση προς τα δεξιά ακλουθώντας πάντα την άσφαλτο για άλλα 6,5 χλμ. Θα συναντήσετε αριστερά σας χωματόδρομο με πινακίδα προς Αγ. Μαρίνα –Βρομώντα και προς αναρριχητικό πεδίο. Σε 2 χλμ. θα δείτε αλλη μια πινακίδα για το πεδίο όπως επίσης και στα 200 μ. πριν το πεδίο.

Υπάρχει χώρος στάθμευσης, από τον οποίο ξεκινάει σηματοδοτημένο με κόκκινο χρώμα μονοπάτι και σε 5-10 λεπτά θα φτάσετε κάτω από τις πρώτες διαδρομές.

*Πληροφορίες από την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Μονεμβασίας (monemvasia.gr)