Η Ελαφόνησος βρίσκεται στο νομό Λακωνίας, ανάμεσα στη Χερσόνησο του Μαλέα και τα Κήθυρα, και αποτελεί το νότιο άκρο της Πελοποννήσου. Στα γεωγραφικά όρια της Ελαφονήσου περιλαμβάνονται τα χερσαία εδάφη και η παραλία της Πούντας (έναντι της νήσου) όπου βρίσκονται οι περισσότερες γεωργικές καλλιέργειες των Ελαφονησιωτών, αλλά και ο εξαιρετικής σημασίας υγροβιότοπος, η λίμνη Στρογγύλη. Η απέναντι ακτή της Πούντας, η νησίδα που μεσολαβεί, Παυλοπέτρι, τα νησιά της Παναγίας Κασέλλα, Λεπτό νησί και Πρασονήσι, καθώς και η νησίδα Αγλύφτης αποτελούν το χερσαίο μέρος της Ελαφονήσου. Διαθέτει πολλές παραλίες με αμμουδιές. Γνωστότερη όλων, το δίδυμο Φράγκος – Σαρακίνικο (Σίμος) στην Νότια πλευρά του νησιού, αλλά και μία μοναδική στο νησί με βότσαλο που βρίσκεται καλά κρυμμένη πίσω από την νησίδα το Αγλύφτη στα Δυτικά του νησιού.

Παλιότερα  η Ελαφόνησος αποτελούσε χερσόνησο (αρχαίο όνομα Όνου Γνάθος). Ο λαιμός που ένωνε αυτή με την απέναντι ακτή αποκόπηκε και έτσι σχηματίστηκε το νησί. Ο λαιμός μεταβλήθηκε μέχρι σήμερα σε δίαυλο 500μ. και βάθους έως 3μ. Αναγνωρισμένοι αυτοτελείς οικισμοί της Ελαφονήσου είναι το Κάτω Νησί και το Καπάρι (απογρ.1991), η  Πούντα και η Λεύκη (απογρ.2001). Η Πούντα που βρίσκεται στην απέναντι ακτή απέχει περίπου 550μ από τη νήσο.

Η Ελαφόνησος απέχει περίπου 49 χλμ από του Μολάους, 4 ναυτικά μίλια από τα Κήθυρα με τα οποία χωρίζεται από το Στενό της Ελαφονήσου και 27 ναυτικά μίλια περίπου από το Γύθειο. Έχει συνολική έκταση 22 τετ. χλμ. (18 τετ. χλμ εντός νήσου και 4 τετ. χλμ εκτός αυτής) και συνολική περίμετρο 31.2 χλμ.

Οδηγίες πρόσβασης

Η πρόσβαση στην Ελαφόνησο γίνεται κυρίως οδικώς, είτε με ΙΧ, είτε με ΚΤΕΛ ή ιδιωτικό ταξί. Σε κάθε περίπτωση πρόσβαση οδικώς έχει κανείς έως την Πούντα (σημείο Υπόστεγο), απ’όπου με οχηματαγωγά ή λάντζα (καΐκι) φτάνει στο νησί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και τακτικότερα κατά τους θερινούς μήνες. Aπό το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας μπορεί να φτάσει κάποιος οδικώς στην Ελαφόνησο. Εναλλακτικά πρόσβαση στην Ελαφόνησο έχουν ιδιωτικά σκάφη τα οποία και δένουν είτε στο λιμάνι ή αρόδο σε κολπίσκους περιμετρικά της νήσου. Εντός της νήσου δεν υπάρχει συγκοινωνία. Τις απομακρυσμένες παραλίες μπορεί να επισκεφθεί κανείς με ΙΧ ή ιδιωτικό σκάφος, με το τουριστικό σκάφος που εξυπηρετεί τους επισκέπτες, ή ακόμη και με ποδήλατο ή μηχανάκι το οποίο μπορεί να ενοικιάσει από τοπική επιχείρηση εντός νήσου.

*Πληροφορίες από την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Ελαφονήσου (elafonisos.gov.gr)